Nyomtatási nézet

Ugyan Anita hegymászónő

Ugyan Anita már 2003-ban nemzetközi hírnevet szerzett magának azzal, hogy első magyar nőként nyolcezer méter felett járt, 2009-ben pedig első magyar nőként sikerült megmásznia a világ legmagasabb csúcsát a 8850 méter magas Mont Everestet. Kimagasló eredményei után újabb célt tűzött ki maga elé, idén tavasszal már a hegycsúcsok királyát és a zord időjárási viszontagságokat próbálta meghódítani oxigénpalack használata nélkül.

Vakmerő kísérlet: Ugyan Anita oxigénpalack használata nélkül próbált csúcsra törni.

A hegymászónő tavaly jutott fel első alkalommal (oxigénpalack használatával) a Mount Everestre. Anita a palack nélküli, ún. tiszta mászások híve, ezért próbálkozott ismét elérni a 8850 méter magas Mont Everest csúcsát.

Az expedíció 2010. március 27-én vette kezdetét. A repülővel megtehető útvonal Budapest-Frankfurt-Bangkok-Kathmandu volt, ahonnan a hegymászó csapat április 4-én indult tovább Luklába. Onnan további 8 napi gyaloglás után, április 12-én érkeztek meg az 5300 méteres tengerszint feletti magasságban található alaptáborba. Ekkor kezdődött meg az akklimatizáció, amely közel 1 hónapig tartott. E felkészülés különösen fontos a palack nélküli mászásokkor, ám sajnálatos módon egy megbetegedés lépett fel, s ez rontotta Anita állapotát. Normál viszonyok között egy torokgyulladás nem tűnhet veszélyesnek, ám az extrém magashegyi körülményeknél el kell rugaszkodni a hétköznapi megszokásoktól. Anita, dacolva légúti problémáival az eredeti elképzelésén módosítva, ám a csúcsot elérve, 2010. május 17-én másodszorra is sikeresen megmászta a 8850 méter magas Mont Everestet.


A sikeres csúcstámadás után következett a hegymászások legveszélyesebb szakasza, a visszatérés. A hideg levegő és a gyulladás miatt Anita számára még nehezebb volt lefelé vezető út, a 2. táborhelyen az akkora teljesen beszűkült légcső ájulást okozott, de társak segítségének és a szerencsének köszönhetően másnapra helyre jött és saját lábán sikerült az alaptáborba leereszkedni.

A kapcsolódó expedíciós, aukciós és a sajtótájékoztatón készült fényképek, valamint jelen a sajtóanyag egyaránt elérhetők a http://www.fhb.hu/tarsasag/sajtoszoba/tamogatasok/ugyan_anita oldalon. További kérdésekkel vagy interjúért kérjük, keresse az FHB sajtókapcsolati munkatársát (Kappéter Béla, 0614528578, kappeterb@fhb.hu).

Jótékony árverezésen az Everestet megjárt tárgyak
Ázsiában gyakori látványt jelentenek a természeti katasztrófák nehezen, lassan begyógyuló nyomai, ám az élet ott is megy tovább. Anita expedíciója közben a hazánkban pusztító árvízben, belvízben károsultak támogatása érdekében jótékony online árverezésre bocsát három, a magashegyi túrák közben különösen fontos, az idei Mount Everest meghódítás során használt, bevált eszközt. A 2010. július 13-tól július 23-ig tartó internetes aukció során a virtuális kalapács alá kerül Anita:

  • jégcsákánya (a Tengerszem hegymászóbolt kínálatából),
  • North Face pehely kesztyűje (szinten a Tengerszem hegymászóboltból),
  • és a különösen nagymértékű sugárzás miatt a Mount Everest mászása közben és a felsőbb táborokban még a sátorban is viselni ajánlott speciális Adidas napszemüveg (a Sportszemoptika jóvoltából), hogy az így befolyó összeggel támogathasson aztán egy később kiválasztandó, a magas víz miatt károsodott oktatási intézményt.


Az akklimatizációról
Az oxigén hiányos állapot tengerszint felett – amely már 5000 méteren is fele annyi, mint a tengerszinttel megegyező magasságokon – hatalmas megterhelést jelent a szervezet számára, ezért fokozatosan kell alkalmazkodni, ún. akklimatizációval ehhez az állapothoz. A hegymászás több szakaszra van felosztva, az alaptábor és a magashegyi táborok közötti mozgásra. A táborok közötti távolságok időben 5-6 órára tehetőek. Az akklimatizáció során először az 1-es tábor elérése a cél, majd a visszaereszkedés az alaptáborba, ott néhány nap pihenővel. Ezt követik az egyre magasabb szintek, az Everest déli oldalán 4 magashegyi tábor, fokozatos elérése, majd a visszatérés az alsóbb tartományokba. Miután megtörtént az akklimatizáció az utolsó fontos döntés a megfelelő időjárással kecsegtető időpont (a megfelelő „időjárási ablak”) kiválasztása a hegycsúcs megmászására.Ugyan Anita másodszor is sikeresen mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. Gratulálunk!

Ugyan Anita - Magyar nő a világ tetején

Ugyan Anita, aki 2009-ben már egyszer legyőzte a közel 9 km-es magasságot, idén ismét nekivágott a Mount Everestnek. Rengetegen szurkolnak neki itthonról és a hegyen is. Anita oxigénpalack nélkül szerette volna másodszor elérni a csúcsot, ám az időjárás ás egészsége miatt ez idén sem így alakult.

Az eredeti terveket egyrészt akklimatizációs betegség (akut magashegyi betegség) miatti nehézségek zavarták meg. Anitának pihenésre volt szüksége, ezért visszatért pár napra az alaptáborba, hogy onnan újból kezdje az akklimatizációt. Ezekben a táborokban a hegymászók minden esetben, az úgynevezett ingázás technikáját alkalmazzák, azaz fölmennek az egyes táborokba, majd legfeljebb egy éjszakát eltöltve visszaereszkednek pihenni alacsonyabb magasságba. Ezzel szoktatják a szervezetüket az oxigénben egyre ritkább, magasabb környezethez. Az akklimatizáció az oxigénpalack nélküli mászásnál különös jelentőségű.

A felkészülési pihenőt követheti az úgynevezett csúcstámadás. Sajnos a Várkonyi László tragikus balesetét is nehezen élték meg sporttársai barátai, s Anita is.

Anita első beszámolója a csúcsról visszatérve:
„A tenyek: En kulon valtam a csapattol, akklimatizaciot illetoen, mivel tobbszor volt szukseges hogy folmenjek es hogy magasabbra. Majus 10-en igy egyedul voltam mar fent a hegyen, illetve a kettes taborban. Sajnos nagyon szeles ido kezdodott masnaptol, de azert fejebb mentem, viszont masnapra mar nem volt hangom, valoszinu a hideg szeltol. Ez persze nem tunt nagy tragedianak, igy maradtam, de a terv az volt hogy feljebb menetel utan ujra vissza alaptabor, de az idojaras elorejelzes szerint viszont egy nagyon rovid ablak jott 16 vagy 17-en, amit ki lehetett volna hasznalni. Az allapotom sajnos egyre rosszabodott, igy hosszas hezitalas utan ugy dontottem lyen ilyen allapotban nem fog meni oxgen palack nelkul, mert eleg nehezen vettem mar levegot, iszonyatos kohoges melett. Vegulis, ugy dontottem, ha mar itt vagyok, oxigennel felmegyek- Majus 17-en fent voltam, bar nem ezt terveztem.
A csucsrol a kettesbe lejottunk egybol, harman, Robert C. orvos, illetve Mike. A tobbi csapattag a negyesben maradt. Ereszkedes utan a Lhotse falrol mar ereztem, hogy nincs valami rendben es nem kapok rendesen levegot es mar kohogni sem tudok, vegul sikerult este elerni a kettest. Robert szerint, inhalalnom kellett, mert elvileg az tortenhetett, hogy a hideg levego, a gyulladt torok, az oxigen hianyos allapot miatt beszukult a legcsovem. 10 ora korul, ereztem, hogy most mar nincs eleg levegom, elajultam. Az elmondasok alapjan Robert mindent probalt megtenni, kb. 4 oraig tartott mire megint eszmeletemnel voltam. Eleg szornyu este volt, mert kozben a csapat egyik tagjat le kellett menteni a negyes taborba es kb. este 12 korul birtak lehozni.
Sajnalom, hogy nem sikerult oxigen nelkul, de ez az ut nem alakult olyan fenyesen, Konyi balesete miatt sem. Nehez gondolkodni rajta, de majdnem ott maradtam a hegyen. Jelenleg az alaptaborban vagyok, valoszinu holnap lemegyunk, hangom meg mindig nincs, de legalabb elek.”

Anita kommunikációs lehetőségei légúti megbetegedése és áramellátásuk miatt is igencsak korlátozott még. A folytatásban beszámolunk további részletekről is. Anita mindenkinek nagyon köszöni a bíztatást, az érdeklődést és a gratulációkat.

Természetesen az FHB honlapján is elérhetők képek és információk, ugyanakkor a Facebookon (http://www.facebook.com/ugyananita), Twitteren (http://twitter.com/ugyananita) és honlapján (http://www.ugyananita.eu) is folyamatos tájékoztatást ad, amint javulnak a körülmények.

Nem mindennapi teljesítményt tudhat magáénak a nyíregyházi születésű hegymászónő, ki lépésről-lépésre hódított meg magasabb vagy technikásabb csúcsokat. A magashegyi mászásban a legfelső kategóriába sorolható „nyolcezresek” megmászása során 2009-ben, első magyar nőként felért a világ tetejére is: egy nemzetközi expedíció tagjaként mászta meg a 8850m magas Mount Everestet. Tavasszal ismét útnak indult, hogy a világon hatodik nőként oxigénpalack nélkül érjen fel a világ legmagasabb hegyének csúcsára.
Bankunk évek óta kitartóan támogatja Anitát céljainak elérésében. Anita kitartása, motiváltsága nemcsak sportolóként, hanem a hétköznapi életben, a napi munkában is példa értékű. Gratulálunk, sok sikert kívánunk!


Anita magashegyi túráját az alábbi oldalakon követheti:

http://www.ugyananita.eu

http://www.facebook.com/ugyananita

http://twitter.com/ugyananitaAnita csúcsai:
1991: Elbrusz - Kaukázus, 5600 m
2000: Aconcagua - Dél-Amerika legmagasabb hegycsúcsa, 6962 m
2001: Mount Everest - Milleniumi Mount Everest Expedíció, 7800 m
2003: Gasherbrum II. - Himalája-Karakorum, 8035 m
2006: Dhaulagiri. - Himalája, 7300 m-ig
2007: Gasherbrum I. - Himalája-Karakorum, 8068 m
2007: Broad Peak - Himalája-Karakorum , 8047 m
2009: Mount Everest - Himalája , 8850 m
2010: Mount Everest - Himalája , 8850 m

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített lakossági tájékoztató kiadvány

FHB Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

  • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

  • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek