Főoldal/
Magánszemélyek / Megtakarítások / Befektetések / FHB Stabilitás Megtakarítási Számla
Nyomtatási nézet

FHB Stabilitás Megtakarítási Számla

Az FHB Bank Zrt. ezúton tájékoztatja a Tisztelt Befektetőket, hogy a 2016. évi CLXXI. törvény 11. §-a értelmében a Stabilitási Megtakarítási Számla konstrukció értékesítése 2017. január 18. napjától megszüntetésre került.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Befektetőket továbbá arról, hogy a 2017. január 18. napja előtt megnyitott Stabilitási Megtakarítási Számlák vezetését továbbra is végezzük. Az azokra teljesített befizetéssel összefüggő adókötelezettségekre a 2017. január 17. napján hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

Tudnivalók az FHB Stabilitás Megtakarítási Számláról (SMSZ)

 • Az SMSZ-en elhelyezett befektetések után részben vagy egészben mentesülhet a személyi jövedelemadó megfizetésének kötelezettsége alól, amennyiben Ön teljesíti a jogszabályban foglalt feltételeket.
 • Az SMSZ-re befizetett összeg a befizetés időpontjában megszerzett, belföldről származó jövedelemnek minősül, kivéve, ha nemzetközi szerződés ettől eltérően rendelkezik.
 • Az SMSZ-re kizárólag annak megnyitásakor volt lehetőség befizetést teljesíteni, arra további befizetés már nem teljesíthető.
 • A SMSZ-en kizárólag az Európai Gazdasági Térség valamely tagállama, vagy a Magyar Állam által, forintban kibocsátott Állampapírok helyezhetőek el.


Adózási tudnivalók

Az SMSZ-en elhelyezett eszközöket és azok hozamát a személyi jövedelemadón kívül más adó- és járulékfizetési kötelezettség nem terheli. A személyi jövedelemadó mértéke megegyezik az adófizetési kötelezettség keletkezése szerinti évének első napján hatályos, természetes személyek kamatjövedelmére vonatkozó adómértékkel. A jövedelem után a megállapított adóalapból az adót az FHB Bank állapítja meg, vonja le, fizeti meg és – magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként, bruttó módon – vallja be az állami adóhatóságnak.

Ha az SMSZ Számla 2015. július 1.-je és 2016. július 1.-je között nyitott és az adófizetési kötelezettség keletkezése és a megnyitása között eltelt idő

 • kevesebb mint 1 év, akkor az adófizetési kötelezettség a kifizetett összeg 20%-a;
 • llegalább 1 év, akkor az adófizetési kötelezettség a kifizetett összeg 10%-a.

Ha az SMSZ Számla 2015. július 1.-je előtt vagy  2016. július 1.-je után nyitott és az adófizetési kötelezettség keletkezése és a megnyitása között eltelt idő

 • kevesebb mint 3 év, akkor az adó alapja a kifizetett összeg 200%-a;
 • legalább 3 év, de kevesebb mint 4 év, akkor az adó alapja a kifizetett összeg 100%-a;
 • legalább 4 év, de kevesebb mint 5 év, akkor az adó alapja a kifizetett összeg 50%-a;
 • legalább 5 év, akkor a kifizetés után nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Ezekben az esetekben az adófizetési kötelezettség mértéke megegyezik az adókötelezettség keletkezése évének első napján hatályos, a természetes személyek kamatjövedelmére vonatkozó adómértékkel.

Egyéb információk

A számlatulajdonos halála esetére vonatkozóan írásban egy vagy több kedvezményezettet jelölhet egy erre a célra rendszeresített elhalálozási rendelkezésen. Amennyiben a számlatulajdonos halála esetére kedvezményezettet jelöl, akkor az SMSZ, illetve az azon nyilvántartott eszközök nem képezik a hagyaték részét.

A jelen tájékoztatás nem teljes körű, és nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.További feltételekért és részletekért kérjük, tekintse meg az FHB Bank Zrt. mindenkor hatályos Befektetési Szolgáltatások Üzletszabályzatát és a kapcsolódó Kondíciós listát, melyek elérhetőek az FHB Bank Zrt. fiókjaiban vagy megtekinthetőek a Bank honlapján, a www.fhb.hu oldalon.

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Figyelmébe ajánljuk a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank honlapját is:

FHB Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

 • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

 • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek

Értékbecslés

Nálunk hitelkérelem benyújtása nélkül is megtudhatja mennyit ér az ingatlana! Sőt, azt is megmondjuk, hogy mekkora összegű jelzáloghitelt vehetne fel az ingatlan fedezete mellett!

Részletek