Nyomtatási nézet

Magyar Állampapírok

Magyar Állam kötelezettségvállalása mellett kibocsátott, változatos futamidejű, vonzó kamatozású befektetések.

Az államkötvényeket, a kamatozó kincstárjegyeket és a diszkontkincstárjegyeket a Magyar Állam bocsátja ki.

diszkontkincstárjegyek (DKJ) olyan rövid futamidőre (3, 6, 12 hónapra) kibocsátott állampapírok, amelyek kamatot nem fizetnek, hanem egy névértéknél alacsonyabb (diszkont) áron kerülnek forgalomba, majd a lejárati időpontban a névértéken kerülnek visszaváltásra. A befektető által realizálható eredmény a diszkont összege, amely a névérték és a vételár közötti különbség. Az aktív másodpiaci forgalmazásnak köszönhetően egy éven belül szinte bármilyen hátralevő futamidővel megvásárolható.

kamatozó kincstárjegyek (KKJ) olyan 1 éves futamidőre kibocsátott állampapírok, amelyek a kamatot és a tőkét is a futamidő végén fizetik meg. A kamatozó kincstárjegy sorozatok egyhetes jegyzési időszakok keretében, névértéken jegyezhetők. A kamatozó kincstárjegyek forgalomba hozatala (jegyzése) során az FHB Bank Zrt. bizományosként vesz részt.

A kamatozó kincstárjegyekről részletesebben itt olvashat.

Az államkötvények jellemzően fix kamatozású, 1 évnél hosszabb (3, 5, 10 és 15 év) lejáratú állampapírok. A kamat mértéke a kibocsátáskor kerül megállapításra, a kamatfizetés általában évenkénti gyakorisággal, előre meghatározott kamatfizetési napokon történik.
A tőketörlesztés egy összegben, a lejáratkor történik meg.

Az  államkötvények esetében a hozam és az árfolyam közötti kapcsolatra a következő összefüggés vonatkozik: amennyiben az államkötvény hozama emelkedik, akkor az árfolyama ezzel egyidejűleg csökken; illetve ha a hozam csökken, akkor az államkötvény árfolyama ezzel egyidejűleg emelkedik.

Az állampapírok előnyei

  • Az egyik legkevésbé kockázatos befektetési forma, mivel a Magyar Állam garantálja a tőke visszafizetését lejáratkor, illetve a kamatok kifizetését az esedékesség napján.
  • Változatos futamidővel kerül kibocsátásra, forgalmazásra.


Kockázati tényezők

  • Likviditási kockázat: az FHB Bank Zrt. fenntartja a jogot, hogy a forgalmazást felfüggessze, szüneteltesse.
  • Árfolyamkockázat

A kockázatokról a Kockázati Tájékoztató ad részletesebb tájékoztatást.

Kockázati besorolás

Az FHB Bank Zrt. az Állampapírokat futamidőtől függően kockázati szempontból az alábbi módon sorolta be:

  • 1 évnél rövidebb futamidő esetén: alacsony kockázatú
  • 1 és 5 év között hátralévő futamidő esetén: alacsony kockázatú
  • 5 évnél hosszabb hátralévő futamidő esetén: mérsékelt kockázatú


Az állampapírok másodlagos piaci forgalomban értékesíthetők a lejáratuk előtt. Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. a forgalmazott állampapírokra kétoldalú, vételi- és eladási árat jegyez, és fenntartja a jogot, hogy a forgalmazást felfüggessze, szüneteltesse.

VÁLASSZA a diszkontkincstárjegyeket és a kamatozó kincstárjegyeket, ha rövidtávra, kiszámítható, alacsony kockázatú és szükség esetén könnyen mobilizálható befektetést keres.

VÁLASSZA az államkötvényeket, ha közép, illetve hosszú távra keres biztonságos, kiszámítható, likvid befektetést, de emellett felvállalja a tőkepiacot befolyásoló tényezők kockázatát, mint például a hozamváltozás árfolyamkockázatát.

Fenti információk tájékoztató jellegűek, a tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek vagy befektetési tanácsadásnak.

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Figyelmébe ajánljuk a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank honlapját is:

FHB Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

  • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

  • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek

Értékbecslés

Nálunk hitelkérelem benyújtása nélkül is megtudhatja mennyit ér az ingatlana! Sőt, azt is megmondjuk, hogy mekkora összegű jelzáloghitelt vehetne fel az ingatlan fedezete mellett!

Részletek