Főoldal/
Magánszemélyek / Tudnivalók / Elszámolási és forintosítási információk / Deviza alapú hitelek törlesztési árfolyama a forintosításig
Nyomtatási nézet

Deviza alapú hitelek törlesztési árfolyama a forintosításig

Tisztelt Ügyfelünk!

Amennyiben Ön deviza alapú személyi kölcsönnel rendelkezik, tájékoztatjuk, hogy a kölcsön törlesztése 2015. október 05. napján hatályba lépő 2015. évi CXLV. számú, az egyes fogyasztói kölcsönszerződésekből eredő követelések forintra átváltásával kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény 12. § - ában foglaltak alapján 2015. október 05. napjától – legkésőbb a jogszabályban megjelölt forintosítás napjáig – az alábbi árfolyamon kell törleszteni a deviza alapú személyi kölcsön szerződéseket:

  • EUR esetén: 308,97 HUF/EUR (az Fttv.1 10.§-a értelmében itt a 2014. november 07. napi árfolyam a kedvezőbb)
  • CHF esetén: 256,47 HUF/CHF (az Fttv.1 10.§-a értelmében itt az átlag árfolyam a kedvezőbb)

Tájékoztatjuk, hogy 2015. február 01. fordulónappal a deviza alapú lakossági jelzáloghitelek és ingatlanlízing szerződések forintosításra kerültek. Az alábbi információ tájékoztató jellegű, mely a forintosítás időpontja előtt alkalmazott törlesztési árfolyamot jelöli meg.

Az elszámolási csomag részeként elfogadott Az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló 2014. évi LXXVII. törvény 21. §-ában foglaltak alapján 2015. január 01. napjától 2015. március 31-ig, de legkésőbb a forintosítás napjáig fix árfolyamon történt a deviza alapú lakossági jelzáloghitelek és ingatlanlízingek törlesztése.

A fix árfolyam mértéke a jogszabály alapján az alábbi volt:

  • a 2014. június 16. és november 07. között érvényes MNB árfolyamok átlaga vagy
  • a 2014. november 07. napján érvényes MNB árfolyam közül a kedvezőbb.


Így amennyiben Ön deviza alapú jelzáloghitellel, ingatlanlízinggel rendelkezett, vagy időskori jelzálogjáradékot törlesztett, a törlesztést 2015. március 31-ig, de legkésőbb a forintosítás napjáig az alábbi fix árfolyamon kellett teljesítenie:

  • EUR esetén: 308,97 HUF/EUR (itt a 2014. november 07-i árfolyam a kedvezőbb)
  • CHF esetén: 256,47 HUF/CHF (itt az átlag árfolyam a kedvezőbb)


A fenti fix árfolyamok 2015. március 31-ig, de legkésőbb a kölcsön – jogszabály által előírt - forintosításáig voltak érvényesek. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fix árfolyam alkalmazását jogszabály írta elő, ettől a bank még akkor sem tudott eltekinteni, ha a banki középárfolyam ettől kedvezőbb volt. Tájékoztatjuk, hogy az esetleges folyósítások továbbra is aktuális banki középárfolyamon történtek.

Amennyiben Ön gyűjtőszámla-hitellel rendelkezett, 2015. március 31-ig, de legkésőbb a forintosítás napjáig továbbra is a rögzített árfolyamon (180 HUF/CHF illetve 250 HUF/EUR) kellett törlesztenie hitelét.

Amennyiben Ön olyan deviza alapú lakossági jelzáloghitellel rendelkezett, amellyel a Bank a jogszabályi rendelkezések értelmében nem volt köteles elszámolni, ezen időszak alatt is a mindenkor aktuális banki középárfolyamon kellett törlesztenie.

Amennyiben Ön a forintosított lakossági jelzáloghitel szerződése kapcsán vissza devizásításáról szóló kérelmet nyújtott be és a kérelmet a Bank elfogadta úgy a deviza alapú hitelét 2015. február 01. napjától kezdődően banki középárfolyamon kell törlesztenie.

2015. október 05.

12014. évi LXXVII. törvény az egyes fogyasztói kölcsönszerződések devizanemének módosulásával és a kamatszabályokkal kapcsolatos kérdések rendezéséről

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankfiók és ATM kereső

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített lakossági tájékoztató kiadvány

FHB Jelzáloghitelek

Segítünk, hogy könnyebb legyen az élet!

  • Számolja ki hiteligénye várható törlesztőrészletét vagy nézze meg, jogosult-e állami támogatásra.

Részletek

  • Az Online Dosszié használatával meggyorsíthatja hitelkérelme benyújtását.

Részletek